• [单选题]最早明确规定在少数民族聚居区实行民族区域自治制度的法律文件是
  • 正确答案 :C
  • 《中国人民政治协商会议共同纲领》

  • 解析:1954年9月通过的《中国人民政治协商会议共同纲领》明确规定:“各少数民族聚居的地区,应实行民族区域自治,按照民族聚居区的人口多少和区域大小,分别建立各种自治机关。”这是最早明确规定在少数民族聚居区实行民族区域自治制度的法律文件,故C为正确答案。

  • [单选题]文化强则中国强。建设社会主义文化强国是实现中华民族伟大复兴的必然要求,其关键是
  • 正确答案 :A
  • 增强全民族文化创造活力

  • 解析:A(增强全民族文化创造活力)

  • [单选题]中国特色社会主义法治理念包含“依法治国、执法为民、公平正义、服务大局、党的领导”五个方面的基本内涵,它们是相辅相成、不可分割的有机整体,构成了社会主义法治理念的完整理论体系。其中,公平正义是
  • 正确答案 :A
  • 社会主义法治的价值追求

  • 解析:A(社会主义法治的价值追求)

  • [多选题]抗日战争结束后,中国共产党为避免内战,实现和平建国,采取的主要措施有
  • 正确答案 :AB
  • 参加政协会议并维护政协协议

    赴重庆与国民党当局进行谈判

  • 解析:AB(参加政协会议并维护政协协议;赴重庆与国民党当局进行谈判)

  • [单选题]一切从实际出发、理论联系实际、实事求是的马克思主义思想路线,在全党范围确立了起来是在
  • 正确答案 :C
  • 延安整风


  • [多选题]资本在资本主义生产过程中采取生产资料和劳动力两种形态,根据这两部分资本在剩余价值生产中所起的不同作用,可以将资本区分为不变资本与可变资本。划分不变资本和可变资本的意义有
  • 正确答案 :AB
  • 进一步提示了工人的剩余劳动乃是剩余价值的唯一源泉

    有利于准确地说明资本家对工人的剥削程度

  • 解析:资本在资本主义生产过程中采取生产资料和劳动力两利形态,根据这两部分资本在剩余价值生产中所起的不同作用,可以将资本区分为不变资本与可变资本,划分不变资本和可变资本的意义:不变资本和可变资本的划分,说明剩余价直不是全部资本产生的,而是资本家用于购买劳动力的可变资本产生的。这就进一步提示了工人的剩余劳动乃是剩余价值的唯一源泉。不变资本和可变资本的划分,有利于准确地说明资本家对工人的剥削程度。所以,正确答案是AB。而CD不选,因为固定资本和流动资本的划分旨在说明生产资本的不同部分对于资本周转速度的影响,并进而能够说明对剩余价值生产的影响。

  • [单选题]根据以下材料,回答{TSE}题[A] Some archaeological sites have alwaysbeen easily observable—for example, the Parthenon in Athens, Greece, the pyramids of Gizain Egypt; and the megaliths of Stonehenge in southern England. But these sitesare exceptions to the norm. Most archaeological sites have been located bymeans of careful searching, while many others have been discovered by accident.Olduvai Gorge, an early hominid site in Tanzania, was found by a butterflyhunter who literally fell into its deep valley in 1911. Thousands of Aztecartifacts came to light during the digging of the Mexico City subway in the1970s. [B]In another case, American archaeologistsRene Million and George Cowgill spent years systematically mapping the entirecity of Teotihuacan in the Valley of Mexico near what is now Mexico City. Atits peak around AD 600, this city was one of the largest human settlements inthe world. The researchers mapped not only the city’s vast and ornateceremonial areas, but also hundreds of simpler apartment complexes where commonpeople lived. [C] How do archaeologists know where tofind what they are looking for when there is nothing visible on the surface ofthe ground? Typically, they survey and sample (make test excavations on) largeareas of terrain to determine where excavation will yield useful information.Surveys and test samples have also become important for understanding thelarger landscapes that contain archaeological sites. [D] Surveys can cover a single largesettlement or entire landscapes. In one case, many researchers working aroundthe ancient Maya city of Copan, Honduras, have located hundreds of small ruralvillages and individual dwellings by using aerial photographs and by makingsurveys on foot. The resulting settlement maps show how the distribution anddensity of the rural population around the city changed dramatically between AD500 and 850, when Copan collapsed. [E] To find their sites, archaeologiststoday rely heavily on systematic survey methods and a variety ofhigh-technology tools and techniques. Airborne technologies, such as differenttypes of radar and photographic equipment carried by airplanes or spacecraft, allowarchaeologists to learn about what lies beneath the ground without digging. Aerialsurveys locate general areas of interest or larger buried features, such asancient buildings or fields. [F] Most archaeological sites, however, arediscovered by archaeologists who have set out to look for them. Such searchescan take years. British archaeologist Howard Carter knew that the tomb of theEgyptian pharaoh Tutankhamun existed from information found in other sites.Carter sifted through rubble in the Valley of the Kings for seven years before helocated the tomb in 1922. In the late 1800s British archaeologist Sir ArthurEvan
  • 正确答案 :

  • [单选题]正确答案是_______.
  • 正确答案 :

  • [单选题]The White House claims that its power of enforcement
  • 根据以下资料,回答下面的题目。On a five to three vote, the Supreme Court knocked out much of Arizona’s immigration law Monday-a modest policy victory for the Obama Administration.But on the more important matter of the Constitution,the decision was an 8-0 defeat for the Administration’s effort to upset the balance of power between the federal government and the states.In Arizona v.United States, the majority overturned three of the four contested provisions of Arizona’s controversial plan to have state and local police enforce federal immigration law.The Constitutional principles that Washington alone has the power to “establish a uniform Rule of Naturalization ”and that federal laws precede state laws are noncontroversial .Arizona had attempted to fashion state policies that ran parallel to the existing federal ones.Justice Anthony Kennedy, joined by Chief Justice John Roberts and the Court’s liberals, ruled that the state flew too close to the federal sun.On the overturned provisions the majority held the congress had deliberately “occupied the field” and Arizona had thus intruded on the federal’s privileged powers.However,the Justices said that Arizona police would be allowed to verify the legal status of people who come in contact with law enforcement.That’s because Congress has always envisioned joint federal-state immigration enforcement and explicitly encourages state officers to share information and cooperate with federal colleagues.Two of the three objecting Justice-Samuel Alito and Clarence Thomas-agreed with this Constitutional logic but disagreed about which Arizona rules conflicted with the federal statute.The only major objection came from Justice Antonin Scalia,who offered an even more robust defense of state privileges going back to the alien and Sedition Acts.The 8-0 objection to President Obama turns on what Justice Samuel Alito describes in his objection as “a shocking assertion assertion of federal executive power”.The White House argued that Arizona’s laws conflicted with its enforcement priorities,even if state laws complied with federal statutes to the letter.In effect, the White House claimed that it could invalidate any otherwise legitimate state law that it disagrees with . Some powers do belong exclusively to the federal government, and control of citizenship and the borders is among them.But if Congress wanted to prevent states from using their own resources to check immigration status, it could.It never did so.The administration was in essence asserting that because it didn’t want to carry out Congress’s immigration wishes, no state should be allowed to do so either. Every Justice rightly rejected this remarkable claim. Three provisions of Arizona’s plan were overturned because they

  • 正确答案 :A
  • outweighs that held by the states.

  • 解析:考点分析:此题考查考生对文章细节信息的把握能力选项分析:根据题干中的关键词the White House, 定位在第六段。最后一句提到白宫声称它能够使任何它不同意的州法律不合法,也就是选项A。

  • [单选题]请在第____处填上正确选项。
  • 根据以下资料,回答下面的题目。The social sciences are flourishing.As of 2005,there were almost half a million professional social scientists from all fields in the world, working both inside and outside academia. According to the World Social Science Report 2010,the number of social-science students worldwide has swollen by about 11% every year since 2000.Yet this enormous resource in not contributing enough to today’s global challenges including climate change, security,sustainable development and health.(41)______Humanity has the necessary agro-technological tools to eradicate hunger , from genetically engineered crops to arificial fertilizers . Here , too, the problems are social: the organization and distribution of food, wealth and prosperity.(42)____This is a shame—the community should be grasping the opportunity to raise its influence in the real world. To paraphrase the great social scientist Joseph Schumpeter:there is no radical innovation without creative destruction .Today ,the social sciences are largely focused on disciplinary problems and internal scholarly debates,rather than on topics with external impact.Analyses reveal that the number of papers including the keywords “environmental changed” or “climate change” have increased rapidly since 2004,(43)____ When social scientists do tackle practical issues ,their scope is often local:Belgium is interested mainly in the effects of poverty on Belgium for example .And whether the community’s work contributes much to an overall accumulation of knowledge is doubtful. The problem is not necessarily the amount of available funding (44)____this is an adequate amount so long as it is aimed in the right direction. Social scientists who complain about a lack of funding should not expect more in today’s economic climate.The trick is to direct these funds better.The European Union Framework funding programs have long had a category specifically targeted at social scientists.This year,it was proposed that system be changed:Horizon 2020,a new program to be enacted in 2014,would not have such a category ,This has resulted in protests from social scientists.But the intention is not to neglect social science ; rather ,the complete opposite.(45)____That should createmore collaborative endeavors and help to develop projects aimed directly at solving global problems. 请在第____处填上正确选项。[A] It could be that we are evolving two communities of social scientists:one that is discipline-oriented and publishing in highly specialized journals,and one that is problem-oriented and publishing elsewhere,such as policy briefs.[B] However,the numbers are still small:in 2010,about 1,600 of the100,000 social-sciences papers published globally included one of theseKeywords.[C] the idea is to force social to integrate their work with other categories, including health and demographic change food security, marine research and the bio

  • 正确答案 :A
  • It could be that we are evolving two communities of social scientists:one that is discipline-oriented and publishing in highly specialized journals,and one that is problem-oriented and publishing elsewhere,such as policy briefs.

  • 解析:[考点分析] 复现结构定位+代词指代关系定位[选项分析] 此题为段中空,其内容由其上下句确定。空后面有个代词that 并且说明That should create more collaborative endeavors 那将带来一个“合作性的”endeavors. C选项中the idea is to force social to integrate 也就是整合 their work with other categories。Integrate 与collaborative 同义复现,故为正确答案。

  • 查看原题 查看所有试题


    推荐科目: 考研 高考 自考 成考
    @2019-2025 必典考网 www.51bdks.net 蜀ICP备2021000628号 川公网安备 51012202001360号